Soepeler geld in 2017

Geplaatst op 05-01-2017

Het ministerie van Economische Zaken heeft een reeks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er 2,7 miljard euro aan financiering vrijkomt voor mkb-ondernemers. 

Aantal op een rij:

Een garantiebudget voor achtergestelde leningen

Voor financiële partijen is het afsluiten van kleine leningen minder interessant door de vaste kosten die toch gemaakt moeten worden. In totaal is hier 500 miljoen euro voor beschikbaar.

Een fonds van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) verstrekt achtergestelde leningen vanaf minimaal 150.000 euro. In samenwerking met Qredits worden achtergestelde leningen verstrekt tot maximaal 250.000 euro. Voor dit laatste plan is een bedrag van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Het Dutch Venture Initiative, een ‘Fund-of Funds"

Het Dutch Venture Initiative (DVI) investeert in investeringsfondsen. Met 100 miljoen van het ministerie en 100 miljoen van het European Investment Funds is een nieuw fonds van het DVI opgericht dat in andere fondsen gaat investeren. Dit laatste fonds heeft al in twee andere fondsen geïnvesteerd die samen een investeringscapaciteit hebben van 340 miljoen euro.

De regeling vroegefasefinanciering (vff)

Een regeling voor starters en bestaande mkb-bedrijven om een idee of concept te financieren. RVO voert de regeling uit. Het instrument moet de onzekere en risicovolle fase tussen een idee en de marktintroductie te overbruggen. Sinds 1 januari 2016 is de regeling opengesteld voor innovatieve HBO-starters. Regionale teams  screenen en scouten de ideeën. Een landelijke commissie adviseert welke aanvragen worden toegekend.

Tot en met het derde kwartaal van dit jaar zijn er al 41 aanvragen van starters gehonoreerd voor een bedrag van 11,4 miljoen euro. Verder zijn er nog eens 24 aanvragen van academische starters en starters van het hbo goedgekeurd voor een bedrag van 6 miljoen euro.

Investeren door ‘business angels’

Vanaf het nieuwe jaar wordt een nieuwe maatregel geïntroduceerd. Een co-investeringsfaciliteit voor kleine investeerders en business angels. Dit moet het aantrekkelijk maken voor de business angels om met risicokapitaal te investeren.

 

Deel dit bericht:

Afhaken doodzonde

Afhaken doodzonde

Geplaatst op: 2019-07-26

Afhaken na je eerste financieringsafwijzing is doodzonde Veel terughoudendheid van financiers, met name banken, heeft te maken met de kwaliteit van de financieringsaanvraag en niet zozeer met de business, ...

Lees meer Archief
Bancair lenen nog steeds lastig voor Starter of MKB; 6 tips

Bancair lenen nog steeds lastig voor Starter of MKB; 6 tips

Geplaatst op: 2017-09-30

Het CBS toonde het laatst weer aan: ondernemers in het Nederlandse MKB ondervinden problemen bij het afsluiten van bancaire leningen, in tegenstelling tot andere Europese landen. Bijna 25% van de aanvrag...

Lees meer Archief
 • Veel van de financiers kennen we al lang als klant. Zitten snel met ze rond de tafel. Echt uniek

  John Heesakkers
 • Financieren is stapelen. Bouwstenen handig combineren. Lego voor gevorderden!

  Menno Bosch
 • Financiering vinden is ons vak. Maar dan begint het pas; onder welke voorwaarden gaan de partijen samen optrekken?

  Wouter Egelman
 • Ondernemers zien al snel door de bomen het -financiële- bos niet meer en klampen zich dan vast aan één enkele financier

  Kim Kok
John Heesakkers Menno Bosch Wouter Egelman Kim Kok

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.