Banken; doen zij nog mee?

Geplaatst op 18-02-2016

Of je er nou in geïnteresseerd was of niet, de vaak negatieve berichtgeving over het reilen en zeilen van de commerciële banken drong zich aan je op. Zij kwamen wereldwijd in het nieuws als mede schuldig aan onze laatste recessie en ook nog 'ns aan het in stand houden ervan. Termen als bonusgraaiers en berichten over paraplu's die massaal gesloten bleven terwijl de slagregens over ons heentrokken (oftewel de kredietkranen voor het MKB bleven dicht) en meer van dergelijk fraais. Veel ogenschijnlijke stilstand in deze branche; zij wilden geen nieuwe initiatieven ontplooien om MKB-Nederland - smachtend naar werk- én investerings-kapitaal - ook maar een beetje vooruit te helpen.

Alternatieve financiering door marktwerking

En inderdaad, als je het er als branche langdurig en op grote schaal bij laat zitten, gaat er "marktwerking" ontstaan. Lang leve ons Westers kapitalisme mogen we wel stellen in dit geval.  De alternatieve financieringvormen schoten op gegeven moment uit de grond, in gang gezet door -mijns inziens- revolutionaire crowdfunding concepten. Maar ook de ontwikkeling van online platforms waar investeerders en ondernemers gematcht konden worden, het ontstaan van kredietunies of de groei in aantallen Venture Capitalists, het waren allemaal succesvolle initiatieven, ontwikkelingen om de geldstromen weer met succes op gang te helpen.

Crowdfunding wordt volwassen

De beer is los. De financieringsvolumes via crowdfunding worden groter en groter.  Ging het bij crowdfunding pakweg 7 jaar geleden nog om deals in de sfeer van "u stort ons uw tientje en wij sturen u een CD-tje van onze band als we de huur van de studio hebben betaald", nu gaat het in Nederland al om gemiddeld 90.000 Euro per geslaagde campagne. In de USA en in Duitsland liggen deze bedragen nog veel hoger. Bij 90.000 Euro gaat het uiteraard niet meer om het uitbrengen van een CD-tje en enkel de huur van een studio, dat spreekt voor zich. Het gaat hier om volwaardige bedrijfskredieten of -participaties. Naast de groep starters heeft ook heeft het -innoverend- MKB de weg naar alternatieve financiering gevonden. Het zijn beide ontwikkelingen die niet meer omkeerbaar lijken te zijn.

Waren met name de bedrijfskredieten voor het MKB niet ooit het absolute monopolie van de banken? Stilstand is levensgevaarlijk, dat blijkt.

We zijn blij in deze tijden geen bankier te hoeven zijn. Los van de bonussen natuurlijk :-). Laat ons maar gedijen in een branche waar je de groei nog gewoon voelt en waar "things really matter".

Deel dit bericht:

Afhaken doodzonde

Afhaken doodzonde

Geplaatst op: 2019-07-26

Afhaken na je eerste financieringsafwijzing is doodzonde Veel terughoudendheid van financiers, met name banken, heeft te maken met de kwaliteit van de financieringsaanvraag en niet zozeer met de business, ...

Lees meer Archief
Bancair lenen nog steeds lastig voor Starter of MKB; 6 tips

Bancair lenen nog steeds lastig voor Starter of MKB; 6 tips

Geplaatst op: 2017-09-30

Het CBS toonde het laatst weer aan: ondernemers in het Nederlandse MKB ondervinden problemen bij het afsluiten van bancaire leningen, in tegenstelling tot andere Europese landen. Bijna 25% van de aanvrag...

Lees meer Archief
 • Veel van de financiers kennen we al lang als klant. Zitten snel met ze rond de tafel. Echt uniek

  John Heesakkers
 • Financieren is stapelen. Bouwstenen handig combineren. Lego voor gevorderden!

  Menno Bosch
 • Financiering vinden is ons vak. Maar dan begint het pas; onder welke voorwaarden gaan de partijen samen optrekken?

  Wouter Egelman
 • Ondernemers zien al snel door de bomen het -financiële- bos niet meer en klampen zich dan vast aan één enkele financier

  Kim Kok
John Heesakkers Menno Bosch Wouter Egelman Kim Kok

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.